Thursday, December 24, 2009

Kuliah..~...anak Tuhan dan Demokrasi....~



salam semua... aper kabar.. alhamdulillah... kita bertemu lagi di ruang maya ini... aku harap semua berada dalam sihap sejahtera.. seperti biase.. kamis malam jumaat bnayk perkara yang dibualkan di surau... malam ini di surau... soalan agak panas di ajukan kepada ustaz... bukan soaln politik.. bukan soalan fekah.. tapi soalan mengenai kerdhaan kite terhadap sistem manusia.. ader orang kate masaalah itu sensitif... betul ker???? aper yang sensitifnyer??? salah ker??

hari ni aku dapat bersama dari awal kuliah... kitab pertama mengenai tafsir Al-Quran... ustaz menerang kan berkenaan anak Tuhan.... sebagaimana yang terjadi pd uzair, Nabi Isa dan selain nyer... kesimpulannyer yang aku dapat dr peneranagn tersebut... Allah adalah Esa iaitu tunggal... tidak beranak dan tidak diperanakkan... bukti nyer Allah dah terang kan dalam surah Al-Ikhlas.. same2 kite rujuk tafsir tersebut... hehe.. Allah x same dengan makhluknyer... kalau ader anak Tuhan.. itu bermakna kite dah same kan dengan Tuhan dengan manusia.. ianya adalah salah lagi menyesatkan... ustaz juga menceritakan bagaimana mubaligh kristian sekarg sanggup meredah hutan untuk mendakyahkan orang2 di pedalaman.... oleh itu.. semua orang Islam mesti lah bersemangat dengan berdakwah kepada mereka juga... berdakwah kepada yang orang Islam yang mengamalkan setengah sahaja ajaran Islam dan juga yang belum memeluk agama Islam....

kitab kedua mempunyai bahasa yang hebat... komunisme, sosiolisme, demokrasi dan sebagai nya adalah yang di sebut di dalam kitab ini.. ustaz menekan kan bahawa semua sistem manusia ini bukan ajaran Islam yang sebenar termasuklah demokrasi yang di gunakan di negara kita ini... kite boleh mengikut acuan demokrasi tetapi tidak boleh meredhainya... ini kerana sistem sebenar yang di redhai Allah adalah sistem Islam itu sendiri... adakah sistem Islam itu akan tertegak di bumi Malaysia ini???? adakah anda tahu berkenaan dengan sistem Islam??? mengapakah kita mengikut hukum ciptaan manusia tapi tidak ikut hukum ciptaan Allah??? adakah manusia di bumi Malaysia ini semuanya jahil??? tidak tahu hukum Allah... ada yang berkata...... "tidak cukupkah solat, puasa, haji, zakat dan sbgainyer??? kite bukan nabi nak buat sistem Islam"..... boleh kah berbicara sebegitu??? boleh kah kite menunaikan sebahagian sahaja dr ajaran Islam?? yang selebihnya kite buang tanpa di hayati.... dimanakah kite sekarang???? hanya melakukan setengah atau bercita2 untuk melakukan seluruhnya...???

banyak persoalan yang aku ajukan.... mari kite same2 berfikir.. dan mencari jawapannyer... setiap persoaln mesti ada jwapannyer kecuali alam ghaib...... semoga Allah memudahkan urusan kite... Wallahua'lam.. sekian:bllg



Wednesday, December 23, 2009

MY Concern....- ilmu baru dalam hidup ku...


salam semua... alhamdulillah... aku dapat menulis lagi dalam blog yang serba ringkas ini.. alhamdulillah Allah memberikan ku nikmat bernafas supaya aku dapat menghirup udara yang segar ini... aku berharap udara2 ini dapat memberikan bekalan oksigen yang cukup kebadan ku supaya dapat ku berfikir dengan lebih baik... alhamdulilah.... penat semalam masih terasa lagi namun hati aku puas... puas kerana dapat memberikan sumbangan untuk mendidik remaja2 supaya bersama-sama menegakkan agama Islam di bumi Melaka ini..



5 hari telah berlalu tapi aku masih teringat kepada kawan2 baru ku.. kepada adik2 didikan ku.. walaupun aku ciput ilmunya.. namun aku berusaha sedaya yang termampu untuk memberikan ilmu kepada adik2 remaja.... ketika berada dalam program My Concern.. ku belajar ilmu2 baru.. yang selami ni aku melarikan diri dr ilmu tersebut... adakah aku terlambat mempelajarinya???? aku berharap TIDAK.... aku berharap ader masa lagi untuk aku belajar kerana masih banyak lagi ilmu yang ku tinggalkan.. seolah2 ilmu itu menjauhi diri ini,.... berada di sana menjadikan ku kerdil.... jauh ketinggalan dari orang lain... menjadikan ku bisu seribu bahasa... walaubagaimana pun... dikala bisu itu... ilmu lah yang datang kepada ku.. alhamdulillah...



My Soff 2 telah dibentuk... menjadikannya generasi kedua yang dilahirkan My Concern.... aku berharap mereka dapat Istiqamah dalam memperjuangkan agama Allah di bumi ini terutama lagi di bumi Melaka ini.. perwatakan2 semasa program tersebut mmbuatku terkelu... sekali sekala diri bertanya sendirian.. adakah aku sama mcm mereka..??? adakah mereka boleh menerima ku ngan baik ??? adakah aku layak berada disini??? adakah aku kuat seperti mereka??? persoalan2 ini membuatkan hati ku gembira bila terhidangnya jawapan... kedatangan ku diterima dengan baik... membantu petugas teknikal membuatku senang... kerana aku berada di kesemua aktiviti... tetiba hati ku gusah gelisah kerana memangku ajk teknikal... aku takut jika membuat masalah... bos aku telah balik utk hadir meeting lain.... aku jd ketua sementara... alhamdulillah.... hari tersebut berlangsung dengan lancar... aku hanya menurut arahan ketua ku yang telah men'setup'kan semua nya...






hatiku tertarik dengan semangat yang d tunjukkan oleh rakan2ku... ader yang datang dr jauh seperti sabah, terengganu, johor.. walaupun mereka bukan orang Melaka... namun mereka sentiasa membantu menjayakan program ini,... rmai ajk on/off... mean bukan sepenuh masa... posisi ajk sentiasa bertukar ganti,.. namun.. program berjalan dengan baik tanpa masalah... aku mengagumi pengurusan mereka... ader yang datang hanya beberapa jam sahaja... untuk membantu membuat montaj... selesai kerja. mereka balik awal pagi untuk ketempat lain... mereka bukan mencari duit.. tapi mencari ilmu di bumi Allah ini.... mereka membantu menegakkan kalam Allah di bumi ini.... inilah yang aku sanjung.. perjuangan mereka.... walaupun semua ajk tidak mendapat elaun... tidak mendapat duit... namun... jiwa mereka bersemangat turun menceburkan diri membantu dalam program ini... ader yang ponteng kelas.. ader yang ponteng kerja.. mereka berkorban untuk melahirkan seorang manusia menjadi muslim sejati...



alhamdullah.. aku harap dapat join lagi progrm seperti ini.. dapat ku menimba ilmu lagi.... semoga dapat berjumpa lagi dengan adik2 angkat ku... semoga mereka sentiasa ber intiqamah dalam perjuangan... detik2 ini aku harap dapat di jadikan satu titik permualaan dalam hidup ku.... doakan kejayaan Islam...salam...: bllg


Monday, December 07, 2009

PerTukaRan Link Blog AnaKBeLaLanG



salam semuaa... apa kabar... huhu.. kat sini aku nk umumkan... blog belalangkunyit akan diaktifkan kembali.. di blog ni.. aku akan isi link2 untuk download anime, software, movie, artikel dan sebagainyer... huhu... insyallah.. aku akan selalu update blog tersebut... jadi kawan2 blogger ku semua.. tolong bagi support kat aku.. huhu.. klau ader aper2 permintaan, boleh msg, ym, gtalk aku.. nnti aku siarkan link 2 dalam blog tersebut.. huhuhu

yang kedua.. blog anakbelalang aku telah bertukar dr http://anakbelalang-asir.blogspot.com kepada http://anak-belalang.blogspot.com/ tq.. :bllg


Saturday, December 05, 2009

TRANSNASIONAL !!!!!! 9 jam ku menunggu mu......



salam... apa kabar semua.. huhu.. alhamdulillah... kelmarin aku baru balik dari NEGERI KELANTAN.... huhu.. negeri hujan.. negeri ilmu.. negeri MINYAK... hehe... 2 hari 1 malam kat saner... banyak tempat aku pegi.. jeram pasu, tesco baru..., pasar paser puteh.. huhu.. 2 je kot... haha... x sempat nk pg tmpat laen.. ujan ... sempat gak la nk ziarah rumah mamber2... main2 air.. hhah...

cite yang x sedapnyer... mase balik naek bas 2... bas aku 2 rosak... aduhh... sakit ati betul.. bas 2 xleh nk start... hahha... aper lagi.. tunggu la bas ganti.. PEHHH.. menyirap darah aku.... 9 JAM aku tunggu bas ganti.. baru sampai.. dah kematu aku dduk dalam bas... aper la pengurusan bas ni... kesian aku tngk makcik2 n atuk2.... nak cari tempat buang air pun xder... terpakse gak pg ke semak.. ish.. aper laaa... ader gak yg bwk baby lg.. kesian kt diorg.. nasib baek baby 2 baekk jer.. x meragam.. huhuhu..





aku pelik sangat... kenapa bas ganti lambat sangat... dari dungun ke kuantan baru 2 jam... kalau dr kota bharu baru 3 jam.. kalu kate jalan jam.. paling lame pun 2 jam.. cari pemandu 1 jam... haa.. sepatutnyer paling lame pun 5-6 jam... ini x... sampai 9 jam.. GERAAAMMMM!!!!!!!!!!!! dah 2lak... bagi bas ganti yg buruk... dahler musim ujan.. viper xleh guner lak.. kesian pemandu 2.. ianya MEMBAHAYAKAN penumpang... badan bas 2 dah kopak lg.. kene ikat tali lg.. bile sampai kt melaka.. kene saman ngan JPJ.. nasib baek bas 2 x kene angkut.. aper ler... ...hhmm.. k lah... sampai disini saja kemarahan aku.,... hahhaa... klau aku kene lagi.. aku report kt LPKP.. haha.. padan muke dier... HAHAHAHAHA....:bllg



Saturday, November 14, 2009

.....kOs0nG2jerrrr....



salam... apa kaba... huh.. alhamdulilah... dh lepas 3 paper.. tinggal lg 2 paper jer.. huhu .. rabu n kamis... hehe.. dah ler susah... berturut-turut lak 2.. ish.. huhhu.. memeningkan kepala jer.. dah ler x start study lg.. hhu.. esok la start.. malam ni nak enjoy puas2... hahaha.. nak pegi perang jap lg.. hehehe... x taw nk tulis aper lg... yg penting.. sejak2 kebelakangan ni.. aku rindu seseorang..... HAHAHHA.. saper la orang 2.... :bllg



Friday, October 30, 2009

EnJoYYYY... ke PD.....aka JIMAH....;...;....



salam... apa kabar... huh.. x tenang ati aku.. hehe... tapi aper2 pun... semalam aku and rakan-rakan dah enjoy pegi PD... huhu.. walaupun pg pantai Teluk Kemang just dalam 1 jam setengah jer.. kire ok la 2 kn.. hehee.. dr x pg langsung.. hehhee... sebelum 2 kite orang pegi ke JIMAH ENERGY... huhu... pusat jana kuasa terbaru di Malaysia... baru full loading awal januari lalu... hehe.. janakuasa ni gune arang batu... lebih kurang same ngan kat janakuasa Tanjung Bin.. huhu... mmg enjoy dapat pg saner.. layanan pun ok.. hehe... walaupun kiteorg lewat.. tetap dapat makan sarapan gak.. hehe... pas2 lunch ngan KFC...waaaa... best2.. hehhee..

mase penerangan.. bdk2 ni semua ngantuk yela.. x paham kot.. hahhaa.. bnyk pasal mekanikal.... process lagi yang memeningkan.. hehe,.. aku wat2 paham jer.. bnyk yang x paham lagi paham.. hehhee... mse ni engineer sruh tnyer soalan... bdk2 ni senyap jer.. huhu.. pas2.. bile mse tour keliling JIMAH ni.. peh.. bukn main lagi soalan.. melambak.. kesian lak aku tengk kt engineer 2.. kene jwb soaln bdk2 ni.. hahhaa... sampai luper diorg nak lunch.. dh pkl 2.30 mse 2... huhu...

ok la... nak pg melepak jap.. main game..huhu... kat cni aku letak gamba JIMAH 2.. huhu.. daa. :bllg


Wednesday, October 28, 2009

LeGa~..~...~



salam.. apa kabar semua... huh... aku terlampau buzy minggu ni... huhuhuu.. semua nyer pasal projek.. PROJEK uP, PROJEK EMG dan PROJEK DSP... huhu.. alhamdulillah.. semua nyer dh lepas... esok boleh enjoyyyy!!!!.. huhu.. untuk makluman. esok aku n rakan2 pergi ke lukut negeri sembilan.. huhuhu... nak pg pusat janakuasa JIMAH... huhu.. dengan segala rintangan yang di hadapii... dapat juga kite orang pergi... huhuhu.. nnti ar aku citekn pasal lawatan 2.. hehhee....

presentation tahun ni kire ok la... projek 80% jd.. huhu. n lg 1.. projek2 mmber2 aku pun boleh thn power.. teruja lak aku tengk.. huhu.. de wat robot... wat jam la.. huhu.. aku wat aper???? hahahhaa... LUCKY WHEEL.... huhu.. x brp nk jd.. mybe litar main aku prob.. huhu... present aper yg ader jer.. hehhe... k lah.. nk tito.. ngantuk.. x cukup tito.. dh 3 ari asyik tito pkl 4 jer... huhu.. penat... ni aku sertakan gamba mse present... daaa....:bllg















Tuesday, October 27, 2009

NROCINU - KENANGAN DI KUiTTHO / UTHM (video/mp3/lirik)


salam semua.. apa kaba.. huh... aku baru dengar lagu ni.. kire best ar lagu ni.. GEMPAKKK!!!!.. terharu bile dengar KUiTTHO... huhuh... rindu mse zaman muda2 dlu... hehhe... aku sertakan video mse muzik2 dan mp3... lirik pun aku bg sekali ar.. huhu... selamat menghayati lagu ini...
huhuhh............






====>..........DOWNLOAD MP3.........<====


NROCINU - KENANGAN DI KUiTTHO / UTHM

Lagu: Roll Unicorn & Shah Sidious
Lirik: Roll Unicorn


Verse1:
Terkenang daku kembali
Sewaktu ku di IPT
Di tahun 2000 masihi

KUiTTHO nama diberi
UTHM nama terkini
Menggamit 1001 memori

Solo1: Shah Sidious

Verse2:
Setahun dua semester
Mengambil kursus jurutera
Pelbagai cabaran yang menimpa

Berjiran di Parit Raja
Di situ rumah di sewa
Mendapat ketenangan di jiwa

Sub Korus:
Melangkah ke dunia baru
Peringkat yang lebih maju

Korus1:
Di Batu Pahat
Bersama rakan sekelas
Diterangkan oleh pensyarah
Di dewan kuliah
Menimba Ilmu
Tanpa jemu (korus1) / Tanpa rasa jemu (korus2)

Solo2: Shah Sidious

Ooo ooo ooo ooo (Ulang 2kali)

Korus 2:

Korus3:
Melangkau masa
Gigih berusaha
Mengejar apa yang dicita
Akhirnya berjaya

Solo3: Shah Sidious
Solo4: Shah Sidious & Roll Unicorn



SELAMAT TERHIBURRRRRRR...........:bllg



Friday, October 09, 2009

SamBuTan AiDilFiTri & TeSt.....


salam semuaa.. aper kaba...huhu.. aku baru balik dari test.. ni jap lg nak study balik.. esk de test lg.. wawawa.... test td dh ler lingkup.. aper2 ntah yg aku wat... hehhe... esk DSP x taw mcmner.. dh ler tips xder... bnyk lak 2 kene study... nsib baek xder teori.. klau x... hangus kepala aku... hahha.. aku x minat TEOOORIIIII.....!!!!!!...




huhu.. soory.. lepas tension... pg U aku buat smbutan aidilfitri... kire dapat makan free ar.. tapi kene amik kupon dulu.. bru dpt mkn.. hehhe... lepas kelas dlm pkl 10... terus lepak kat datara anggerik.. punyer ler lame nak tunggu majlis d rasmikan... orang nyer rmai... just tunggu nak serbu jer.. hehe.. tapi yg x best nyer... susunan gerai dier x betul ar.. sempit sngt org nk beratur.. klau boleh lain kali jrak2 kn khemah2 2 antara kolej kediaman.. bagi luas skit bdk2 ni nak amik makanan... huhu... aper2 pun.. tq kpd U aku.... makanan dier boleh tahan ar... huhuhu...



ok la.. nak tito jap.. sejam lg nak bngun n smbung study.. bnyk lagi x study ni.. dah ler tengh study pun mcm2 aku pikir.. hahah.. makin ponat otak ni...huhuhu.. ok.. daaa.. salam..:bllg

Sunday, October 04, 2009

BerniaGa....

salam.. aper kaba semua... huhu.. aku xder mood nk tulis pnjang2... hehe.. kamis n jumaat lepas.. aku n the geng wat projek jualan untuk subjek keusahawanan.. haha.. kiteorang jual aiskrim, rojak n air buat... hari pertama berjalan ngan lancar tapi sayang nyer air x berapa nak laku... pas2 hari kedua air buah d tukar kepada jualan buah segar dan sedap.. huhuhu.. aper 2... sebanarnyer aku pun x taw.. budak2 ni yang tulis... HAHHAA...





Alhamdulillah... jualan selama dua hari ni lepas modal.... n ade la keuntungn sikit... dalam 10%.. cikit jer... huhhu.. mula2 target nk buat 4 hari.. oleh karana ais krim laku dengan cepat nyer.. kami hanya beroperasi selama 2 hari shj.. nsib baik semalam x jual.. dh le ujan.. huhu.. sapeler nk mkan ujan2 ni.. hehhee... ok la.. daa:bllg



Friday, September 11, 2009

~*Tag*~ (dari roxyzila)


salam semua.... huhuhu.. aku dapat tag dari roxy aka zila.... suke sangat bagi tag kat aku.. taw la aku ni agak malas nak wat.. hehehe....

1) Apakah nama blog anda sekarang dan kenapa anda memilih nama itu?
a51r .... kenapa aku pilih nama ni???? sebab 2 nama aku laaa.. hahhaa

2)Apakah link blog anda sekarang dan bagaimana boleh timbul idea untuk menamakannya seperti itu?

http://a51r.blogspot.com/

sebab aku dah xder idea nak letak name lain... huhhu... lagipun de 2 lagi blog...

3)Apakah method penulisan dalam blog anda?

myself,family and life ...etc ( tiru roxy ar...)

4)Pernah terasa nak hapuskan blog anda?

ader sekali... tapi x jadi... hahhaa..


5)Apakah pendapat anda mengenai blog kepada pemilik blog yang TAG anda ini?

blog nyer selalu di update.. bagus... banyak bende dia nak tulis.. hahha.. cume ader 1 je dia x nak tulis... x taw naper... hahhahaha


6)Senaraikan 10 orang yang akan anda TAG.

aiNi
Nad
InTaN
RosLiNa
Lim.....
aRnIe
Dija....
AiNi(lain dari atas)
OgY

saper2 yang nak wat.. dipersilakan... huhuh.
.

tq:bllg

Tuesday, September 08, 2009

Berbuka puasaaaa....~



salam.... aper kaba semua.. huhuhu... aku tengah kenyang ni.. hehe... baru balik dr berbuka dengan budak-budak kelas... ehhe.. ALHAMDULILLAH... kenyang... BEST.... tp makanannyer x best.. hahhaa... cube tengk gamba ni... kene x ngan RM7.... kongsi 4 orang lak 2... huhuh.. aku rase macam mkn mknan untuk sowang jer... hahhaa.... bg aku je kot... orang lain mungkin cukup... HAHAHAHA.... dlm gamba ni just xder sayur je lg... hhuhuhuuuuu......




nak mara xleh... cume leh bersabar jer.. hehe... tp aper2 pun.. tq kepada wan dan azfar.. mereka yang handle jamuan ni.. walaupun kecil.. tp BEST...... HAHHAHAA... aku bersyukur juga kerana semua dapat makan..... hehhee....ni aku upload gamba yang aku ambil dari K800i aku... yang lain2 akan datang aku uploadkn... huhu... aku nk rehat2 jap... daa..:bllg





Monday, August 17, 2009

CeLcOm...DiGi....HoTLiNk....????????







salam semua.. aku nak kongsi ngan anda semua.. perhatikan semua jenis sim card campus.. huhu... yang mner best??? huhu.. tempat aku rmai gune oux.. tmpat korang semua mcmner lak?? huhu.. cube perhatikan perbezaannya.. dan plih yang terbaik..... hehhe..:bllg


Friday, August 14, 2009

~*Tazkirah*~


salam semua... aper kaba... aku baik jer.. tp fmily aku kurang sihat.. diorg semua saket mata.. hhuhu.. abis semua kene.. just tinggl ayah aku n adik pmpuan aku jer yg x kene.. smpai ayah aku kate.. kalau nak naik kete.. kene pkai cermin mata itam.. hehhee...

mlm semalam seperti biasa di kampung.. aku pergi surau sebab de kuliah.. kalau masjid o surau lain diorg baca yasin kan.. tp tmpat aku lain sikit.. hehhe... bukan aper.. kite xnak jadikan bacaan yasin 2 sebagai satu kemestian sehingga hukum wajib pada malam jumaat... sebab bacaan yasin setahu aku.. seeloknya dibaca subuh jumaat.. sebab x silap aku ader surah lain yang digalakkan dibaca pada malam jumaat...waallahua'lam/...... hehee...


macam biase ustaz bg kuliah gune 2 kitab mlm semalam... kitab yang pertama tafsir Al-Quran... aku x ingt ayat aper... tp ulasan yang diberikan berkenaan dengan azab Allah terhadap kaum yang tak ikut ajaran rasul yang diturunkan... kaum yang diturun kan Rasul kepadanya akan dihukum di akhirat sekiranya tidak mengikut ajaran yang dibawa Rasul nya... tapi kalau kaum 2 xder rasul.... diorang xkan kene hukuman sebab xder orang yang menyampaikan ajaran Islam kepada mereka... contoh yang ustaz 2 beri adalah zaman diantara Nabi Isa a.s sehingga Nabi Muhammad s.a.w..... mse 2 xder rasul yang diutuskan.. jd kaum zaman 2 akn terlepas dr hukuman Allah... zaman 2 x silap aku digelarkan Zaman Zahir....

kitab kedua pulak ustaz mengulas buku berkenaan syirik kepada Allah.. ustaz terangkan contoh2 syirik kepada Allah selain daripada menyembah patung o berhala yang kite nmpak dengan jelas kesalahannya.. diantara yang besar adalah kite menerima hukum selain hukum yang Allah turunkan... saper paham??? ini bermakne.. semua hukum di bumi ni yang bukan berlandaskan hukum Allah adalah salah dan boleh membawa kite syirik jika kita mengakui kebenaran hukum tersebut... bermaksud kite menerima la hukum ini sebagai hukuman di dunia ini.... hukum2 2 semua kan dari buatan manusia... tapi kat dunia terutama di negara kita tidak menerima hukum2 dari Allah... semua gunakan hukum manusia... oleh itu dinasihatkan kita jangan meredhai hukum2 tersebut(hukum manusia)... sebab jika kita meredhai nya... kita sudah syirik kepada Allah kerana telah menerima hukum selain hukum yang diturunkannya untuk manusia.... kite boleh ikut hukum o undang2 sekarang... tapi kite jgn redha dengannya.. kite ikut sebab untuk menjaga diri kita dari kehilangn harta benda, nyawa dan sebagainya..... contohnya bwk kete laju, kene saman... kite kene kuar duit bayo saman... kite disuruh patuhi undang2 jalan raya bukn krana kite redha tapi kerana kite ingin menyelamatkan harta benda kita, nyawa dan sebagainya... waalahua'lam.....:bllg





ps:*/kalau ader kesalahn dan keraguan.. sila beritahu aku... supaya kesilapan itu tidak berpanjangan.. sama2lah kite menghayatinya....

Tuesday, August 11, 2009

Doa PenYaKiT MeNuLaR




salam semua... aku dapat doa ni dr blog lufti.. doa yg sesuai dibaca apabila berlakunya penyakit yang menular didalam masyarakat kita... same2 kita amalkan doa ini..:bllg

Monday, August 10, 2009

CuTi!!!!!.....CuTii....!!!!!!!!




Salam semua.. huhhu.. tadi aku dapat berita terbaru.. luse cuti kepada warga UTHM... HAHAHHAA... aku paling x suke cuti... BENCIIIIIiiii...... borink.. lame lak 2... dh ler nnti kelas kene gnti.. test lg... aduhh.... naper ler dia bg cuti awl... minggu ni sepatutnyer aku ader 2 test... huhu... kalau tangguh.. abes ar... penin kpler nnti... skrg dh penin.. lagikan naik cuti nnti.. huhuhu... aper2 pun.. aku ucapkan selamat bercuti kepada rakan2 yang suke sngt nak cuti.. hehhe.. yang penting.. jaga kesihatan.. huhuhu... aku sertakan pekeliling yang aku dapt dr lab EMG td.......daaa...:bllg









Friday, August 07, 2009

KOnVooooo!!!!!!!



alhamdulillah... ari ni konvo dah start.. garai2 baru je bukak... tapi gamai student dah memborong untuk raye.. hahahha... melambak.. aku tengok diorang membeli kain macam nak bukak kedai.. hahha sutera syria la.. iran la.. itu la... ini la.... HAHAHHAA.. barang2 lelaki x bnyk lak... puas aku tawaf.. x jumpe2 pun... just ader.. jersey.. kasut... ckit2 jer.. hhuhu....



tengah ari td aku datng gak .. survey gerai.. jaln2 kejap... pas2 malam tadi datang lg... huhu... de konsert nasyid... artis dr UTHM, far east,... n lg aku x silap aku dari muar... hehhe... ntahler..
tapi bg aku lar.. semua x sodap.... hahha.. far east 2 ok la.. 2 pun aku dgr 1 lagu jer... nak msuk lagu kedua.. aku ajak mmber2 balik... hahhaa...



pagi tadi lak lepas kelas ekonomi... aku perdi DK-A.. mmber aku ajak pergi tengok motivasi... huhu... boleh tahan ar budak2 nyer.. motovator pun boleh tahan gak.. x momborink kan... hehe... aku harap diorg dapat aper yg tuan motivtor 2 sampaikan.. hehe....:bllg


Wednesday, August 05, 2009

Peringatan kpd KU......



Alhamdulillah... aku dapat menulis lagi dalam blog ni.. huhu... walaupun aku sekarang rase macam blur jer.. tapi.. aku nk tulis gak entry ni.. hehe.. lepas balik kelas td.. my partner bg msg.. ajak pergi ke masjid UTHM... tapi aku abaikan ler msg 2.. hehhee.. sebab jauh ar masjid UTHM dr KELISA (alasan).... hehhee.. lagipun malas nak pegi.. hahhaa... tapi lepas 2.. petang2 skit aku teringat yang malam ni adalah malam nisfu sya'ban... tetibejer teringat.. pelik gak aku.. biase aku payah nak ingt tarikh2 ni.. hehhe... baru aku taw naper my partner ajak pagi masjid... hehe...



Sebelum maghrib.. aku cari2 koleksi buku2 aku... buku2 yg dh lama aku x tatapinya... aku2 yang dah lama aku x baca... aku mencari2 tentang nisfu sya'ban.. tapi.. x jumpe... aku selongkar lagi... masih x jumpe... hhmm.. bile pkir2 balik.. ni la akibat nyer x baca buku yang ader.. meninggalkan perkara2 yang baik.. sampai cari buku pun x jumpe.. last sekali.. aku wat andaian.. buku 2 tertinggal di rumah... hahhaa... aku x puas ati gak.. aku mencari di internet.. then... dapat gak bahan untuk aku baca... huhhu... aku nak baca sebab nak ingt kembali bende2 yang aku dah lupekan... INSYALLAH... doakan aku ingat kembali.... aku postkn artikel nisfu sya'ban 2 kat blog anakbelalang aku.. hehe... bace ler kalau sudi.. semoga kite mendapat manfaat darinyer.. hehee...

cite pasal lupe ni.. aku sekarang makin luper ilmu2 yang aku belajar dlu.. hhmm.. 2 ler.. ilmu 2 aku x praktikkan... 2 yang ilang... hhehe.. kene tanam azam ni... belajar semula ilmu2 2... hahha.. tapi biler??? 2 satu persolan... hehhe... persoalan yang perlu di rungkaikan... kenapa aku cakap aku dah makin luper?? sebab... biler aku tnyer diri sendiri pasal nisfu sya'ban... aku x taw nak jwb mcmner... aku mcm x taw aper2 psl nisfu sya'ban... 2 yg membuatkan aku kaku seketika maghrib td.... HAHHAA... aper la nak jd ngan aku ni.... semuanya x betull... huhu.. hhhmm... Doa2kan aku tabahkan hati mencari ilmu di dunia ni.. dan mencari kembali ilmu2 yang telah meninggalkan aku... hhhmmmm...

kat cini... aku kongsi ngan korang doa untuk memperkuatkan ingatan.. INSYALLAH.. kite amalkan same2 yer..AMIIIN.:bllg



Thursday, July 30, 2009

MaLaM YanG BoSan.....



Salam semua.. huh.. alhamdulillah.. dapat gak aku update blog ni.. huhuhu... BOSAN ar.... xtaw nak wat aper.. tapi kejer memang banyak.. hihihi.... melambak..... statistik... kuasa... digit.... mikro-p...dan emg... subjek2 yg memeningkan... huhuhu.... esok de lab mikro-p yang tertunda..... hhuhu... malasnyer nak pegi lab petang jumaat...ishhh...





dua minggu berturut2 aku pg program... minggu lepas pg kem asahan.. program jatidiri dan pemikiran positif..huhu.. name mmang gempak... ldk pun ok gak.... just aku kecewa skit bab jalan malam... ingtkan masuk utan.. rupe2nyer... wawawaaaaa... x best... tutup mata ikut tali... hahaha.... minggu sebelum 2 lak aku pg BTN... boleh ler tahan... panas la dia cite pasal politik... tp xper.. 2 semua pengalaman... hehehe... kem ni kire enjoy ar... bab ceramah je x ok.. hehhe.... member2 semua kepala giler2..huhuh.. ENJOYYYY>>>!!!!!!....






aper lagi aku nak cite.. huhuhu.. dah malas lak nak tulis... nnti ader cite terbaru aku tulis ar.. huhu... nak tengok tv ar.. jumpa lagi...:bllg


Wednesday, July 22, 2009

RoTi CaNAi MaKaNaN-Ku



RRootiiiii...... Caannnaaaiiiiiii..... adalah salah satu makanan kegemaran aku... hahhaa.. tapi sekarang.. aku dah jarang makan sebab badan aku naik kerana makanan ni.. huhu... boleh katekn dulu.. dalam seminggu.. 4 hari aku makan roti canai... 3 KePing RoTi KosonG @ 2 RoTi Kosong + 1 RoTi TelUr @2 RoTi TeLuR... huhu.. mcmner??? best x kalau dapat makan mcm 2..
hahhaha,,, CUBE ar KALAU BERANIIII!!!!!!!.... hehhehe....

SeLamaT MencUbA........:bllg



Tuesday, July 14, 2009

Doa Supaya Diampuni Tuhan Dari Segala Kesalahan






Ertinya: Ya Allah! Ampunilah dosaku, kesalahanku, kebodohanku segala sesuatu yang melampaui batas dan segala yang Engkau lebih mengetahui dariku.



Sunday, July 05, 2009

SiLa PiLih !!!! huhuhu


huh.. salam semua.. ha... arini aku nak anda semua tolong vote gambar2 kat bwah ni... huhu.. mner yang cantik... hehe.. saje je nak taw.. korang pilih ler antara 3 gambar ni dulu.. nanti aku try masukkan lg 4 gmbo.. hehhee.... kesemua gambar2 ni aku amik sendiri menggunakan.______________. hehhe... cube isi petak kosong tersebut... aduh... penin2 aku... hhahaa... sila plih dam membuat keputusan dengan bijak... hehehe..





gambar2 ni telah diambil ketika berada di BEKOK... huhu.. best... dalam bebrapa siri pemergian ke sana..... huh.. saper2 yang berminat dan tertrik nak pg ke sana... boleh aku bgtaw nnti.. hehe... best woo pg sner..hehe..:bllg

Friday, June 05, 2009

tag dari roxy tunjang.......


01. Who was your last text from?
ntah... tak ingat ar
02. Where was your default picture taken?
dalam bilik study

03. Your relationship status?
saudara sesama Islam

04. Have you ever lost a close friend?
ader.. dan tak jumpe lagi... saper jumpa bgtaw aku eh..

05. What is your current mood?
tak happy... tak sdih.. sedang2..
06. How many siblings do you have?
9

07. Whats your brother(s)/sister(s) names?
ramai ar... x larat nak tulis...
08. Where do you wish you were right now?
kat Palestin untuk berjuang demi Agama.. TAKBIRRR!!!...

09. Have a crazy side?
tahler...
10. Ever had a near death experience?
excident depan ito... langgo ke

11. Something you do a lot?
pg cc... pg cc... kelapa.... kerisik... paham???
12. Angry at anyone?
belum sampai tahap nak marah... just geram sangat2...

13. What's stopping you from going for the person you like?
errrmmmm....(pinjam ayat roxy)
14. When was the last time you cried?
tak ingat... sbb dah lame aku x cried....
15. Is there anyone you would do anything for?
My mom and dad sebab mereka yang berada dekat dalam hidup aku…(copy lagi dr roxy.malas nk tukar)
16. What you think about when you are falling asleep?
x taw...
17. Who was the last person you talked to on the phone?
joe.. mengumumkan penolakan TNC untuk aku duduk rumah sewe.. cis....

18. What is your favorite song?
jarang dengar lagu ar.... "more than word'.......raihan...
19. What are you doing right now?
jawab tag dari roxy tunjang ni ler... ish....

20. Who do you trust right now?
Emak.....

21. Where did you get the shirt you are wearing?
gobok...

22. Have you kissed someone in the past week?
ader ker???

23. Who is your friend that lives closest to you?
tarak da...(paling dekat nuzul kat umbai...)
24. Describe your life in one word?
alhamdulillah...semoga di panjangkan umo n murah rezki..

25. Who are you thinking of right now?
tak der...
26. What should you be doing right now?
solat....
27. What are you listening to?
games dari laptop kkak .....
28. Who was the last person who gave you a hug?
adik bongsu aku...
29. Who was the last person who yelled at you?
Xdelah..
30. Do you act differently around the person you like?
tak...jangan hipokrit....

31. What is your natural hair color?
dulu kecik2 merah... sekarang itam...

32. Who was the last person to make you laugh?
adik beradik aku... diaorang kalah main millionare

33. Who was the last person to make you sad?
aderler.. tapi dh lame dah...

34. What do you hear?
adik2 yang tengah memekak...

35. Is your hair curly or straight?
ntahler.. teringin nak cukur rmbut ni.. hehhe...

36. Has anyone ever called you "scrumptious" before?
ntahler....

37. Do you have a best friend?
yes...

38. Held hands with the opposite sex in the past 3 days?
nope....kecuali ibuku... urut tangan n kaki...

39. Do you use smiley faces on the computer?
wat aper???
40. Have you ever changed clothes in a vehicle?
bile merantaw di tempat orang.... biase tuko untuk pg solat jer..

41. Are you happy with life right now?
x sangat..... hehhee...
42. Are you currently jealous?
ader skit2....

43. What jewelery are you currently wearing?
xdrler.... bukan soalan utk aku ni.....
44. What were you doing on friday night?
tengk tv...
45. Have you ever had your heart broken?
Pernah…
46. Have you ever broken someone's heart?
Pernah
47. Is there anybody you're really disappointed in right now?
ader....
48. What was the last reason you went to the doctor for?
medical checkup jer... utk masuk u ari2...
49. How late did you stay up last night and why ?
7.30am... siapkan assigment n project... x tido pun....
50. Have you ever dated someone longer than a year?
Tak nak jawab…kakakahhkah..(pinjam ayat roxy)

Who would u like to tagged?


~ogy
~nana..

~aini
~nad
~ayob
~saper2ler yang nak jawab....

*-naperler si roxy ni bagi soalan panjang sangat... penat akau nak menjawabnyer... ha..kan aku dah ciplak skit ayat ko... hehhee.... daa..:bllg


Thursday, June 04, 2009

tag dari nad jepun.....



1)Bekas kekasih saya adalah..
bukan seorang lelaki... bukan juga khunsa...
2)Saya sedang mendengar..
taipan keyboard computer
3)Mungkin saya patut..
berangkat balik kerumah sekarang...
4)Saya suka..
DUITT!!!!!!
5)Sahabat-sahabat saya...
atas sikit dari kawan2 saya
6)Saya tak paham..
ayat2 jiwang....
7)Saya kehilangan..
topi keledar yang berwarna hitam dan juga baju melayu :-( berwarna ijau!!!
8)Ramai yang berkata..
saye ni gemuk... hahaha.. betul x..
10)Cinta itu adalah..
cantuman dari huruf2 C, I, N, T, dan A
11)Di suatu tempat, seseorang sedang..
mengorek lubang kubur.....
12)Saya akan cuba..
berjaya di dunia dan di akhirat...Insyallah...
13)Ayat SELAMANYA membawa maksud..
pergi tak kembali lagi kedunia yang fana ni....
14)Telefon bimbit saya..
dah lame x berfungsi sbb dah lame tak digunakan....
15)Bile saya terjaga..
kene solat subuh la......
16)Saya paling meluat..
dengan lelaki yang buat2 lembut... hahaha... jom belasah...
17)Pesta/parti adalah..
tempat terlarang... JAUHILAH!!!!
18)Haiwan yang paling comel pernah saya temui..
ntahler... ikan kot...
19)Peringkat umur yang paling menyeronokkan saya ialah..
13 - 15 tahun... suke di belasah dan membelasah orang....
20)Hari ini..
hari yang agak malang kerana download PB4E24 lambat....
21)Malam ini saya akan..
pg ke surau dengar kuliah....hehhee.. wat baik lak...
22)Esok pula saya akan..
pg amik adik kembau kat mc dan mungkin akan ke negeri sembilan....
23)Saya betul2 inginkan..
macam2..... DUIT...DUIT....DUIT.....KERETA.....
24)Ketika anda lihat wajah anda di hadapan cermin pagi ini..
kt rumah payah nak jumpe cermin.... lagipun jarang tengk cermin... hhehee
25)Pusat membeli belah atau arked permainan..
tempat jalan2 yang x membawa faedah langsung...
26)Makanan barat atau jepun..
dua2 aku x suke.. kecuali burger yang telah di Malaysiakan....hahhaa
27)Bilik yang terang atau gelap..
dua2... terang utk wat kejer. gelap utk TIDOOOler!!..
28)Makanan segera adalah..
makanan bagi org yang malas nak masak.... hahaa...
29)Ayat terakhir yang anda telah katakan pada seseorang..
tak ingt ler.. sbb bnyk sngt ayat.. x taw yang mner terakhir...hehhe.
30)Siapa yang anda ingin tag..
nana
mizan
pn syarfa
aini


* hahhaa... tag pertama yang aku jawab....:bllg

Saturday, May 30, 2009

ilmu baru!!


salam semua.. salam sejahtera.. dah lame aku tidak tulis dalam blog aku ni.. hehhe... almaklumler cuti masih panjang lagi.. penat bekerja... hahhaa... artikel Kewajiban berwasiat, bertaubat sebelum tidur, aku dh pindahkan ke blog anakbelalang... saper2 nak bace.. pagiler kat citu... aku silap post ari 2... hehe.. ingatkan semalam aku nak gune internet.. tapi kenderaan ku digunakan oleh kkak aku pergi program di sekolah... haha.. mentang2 cikgu gstt.. kejer banyak ar... aku je yang x dpat.. hehe...

arini aku nak kongsi ilmu sikit... saper nak taw????.... ilmu yang aku dapat dari kuliah malam jumaat kelmarin... ilmu ni berkenaan dengan solat... kite di wajibkan solat walau apa cara sekali pun walaupun kene telanjang...(ilmu xleh malu2..hehhe...) betul x? kalau salah bagitaw aku... keadaan nyer apabila pakaian kite kene najis dan kite xder air nak basuh najis tersebut (seperti dalam penjara), jadi.. kite kene solat tanpa berpakaian kerana solat itu satu tuntutan... dan solat tersebut tidak payah nak ganti2 lagi... kite x boleh solat dengan pakaian yang ader najis... dan kite xleh gak tinggalkan solat walaupun dalam penjara... hhuhuhu... macam mner?? ader paham???

sesi kedua lak... ustaz terangkan kelebihan majlis ilmu atau majlis zikir... majlis ilmu adalah majlis yang mner ader menyebut berkenaan Al-Quran, Rasulullah, hadis dan ilmu Islam yang lain... saper2 yang menghadiri majlis ni akan dapat pahala yang besar dr Allah.. walaupun seseorang itu baru buat kejahatan o maksiat.. lalu dia menghadiri majlis ilmu... dia pun akan dapat ganjaran yang sama... hhmm.. kat cni kite bleh tengak betapa besarnya ganjaran orang yang pergi ke majlis ilmu... hehhee... aku agak malas.. kat kamgpung je rajin... hahhaha..

huhu.. itu je kot yang aku nak tulis minggu ni... x taw nak tulis aper lagi.. kalau ader idea aku sambung.. semoga kite dapat manfaat dari aper yang aku tulis ni.. sekian.. wallua'lam...:bllg



Monday, May 25, 2009

Kewajiban berwasiat, bertaubat sebelum tidur


Oleh Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat

Imam Ghazali menyatakan; bahawa doa kebanyakan para nabi a.s., ialah berdoa seperti berikut (yang bermaksud): "Ya Allah Tuhanku, aku minta ampun kepada-Mu daripada sebarang dosa yang aku telah bertaubat, tapi setelah itu aku lakukan semula. Aku minta ampun daripada semua yang telah aku janji dalam hati kepada-Mu tetapi tidak aku laksanakan..


"Aku bertaubat daripada dosa waktu aku ibadat untuk-Mu, tetapi tiba-tiba mencelah sesuatu menyebabkan ibadah berubah kepada kerana yang lain daripada-Mu.

"Aku mohon ampun kepada-Mu kerana nikmat yang Engkau kurniakan itu sepatutnya untuk mentaati-Mu, sebaliknya telah aku gunakannya untuk ingkar suruhan-Mu.

"Wahai Tuhan yang Maha Mengetahui sama ada yang zahir atau yang terselindung, aku minta ampun daripada sebarang dosa yang aku lakukan pada siang hari atau pada malam gelap di tempat tersembunyi, ketika beramai atau ketika seorang diri, ampunilah daku wahai Tuhan yang Maha Lemah Lembut."

Demikian doa dan istighfar para nabi sejak daripada Nabi Adam a.s. hingga ke Nabi Muhammad s.a..w., telah dinukilkan oleh Imam Ghazali yang dimuatkan dalam kitabnya untuk mendapat perhatian dan menjadi amalan umat akhir zaman, yang persoalannya sangat penting dan bernilai tinggi.

Kini akan membincangkan mengenai adab tidur. Meskipun tidur itu sebagai perkara tabiei kebiasaan bagi manusia, sebagaimana makan minum dan naluri lain seumpamanya, semua tuntutan naluri tabiei dan segala gerak-geri itu, boleh dijadikan sumber pahala untuk bekalan ahirat.

Tidur merupakan kesinambungan daripada sifat mengantuk. Sesungguhnya sifat mengantuk itu bukan sesuatu yang dicari atau diusahakan, tetapi ia terjadi setelah tubuh letih akibat aktiviti kerja sepanjang hari.

Islam mengajar manusia sama ada perkara yang diikhtiar atau tidak jika seseorang itu tahu, ia akan jadi bekalan hidup di akhirat.

Tidur setelah didahului rasa mengantuk kurniaan Tuhan, akan menjadikan tubuh rehat dan cergas segar semula. Di akhirat ada habuan bagi manusia itu.

Justeru Islam mengajar peraturan dan adab tidur, supaya tidur menjadi suatu ibadah yang berfaedah kepada manusia di dunia dan akhirat.

Peraturan dan adab yang pertama, ialah bersihkan mulut dengan bersugi (gosok gigi) dan bersuci serta berwuduk.

Islam bukan saja suruh berwuduk ketika hendak menunaikan solat atau membaca al-Quran, bahkan Islam anjurkan berwuduk itu mengajar manusia agar tidur dalam keadaan beribadat kepada Allah SWT.

Seseorang yang berwuduk andainya meninggal dunia semasa tidur, maka matinya dalam keadaan suci bersih. Tiada yang boleh beri jaminan bahawa selepas tidur dia akan bernafas semula untuk meneruskan hidupnya.

Oleh itu apabila seseorang hendak tidur dia hendaklah bersiap, kerana dia sendiripun tidak tahu masih adakah baki umurnya selepas tidur.

Setelah bersugi dan berwuduk mereka dikehendaki bersiap menyediakan air (khusus di tempat yang sukar air) untuk bersugi dan berwuduk selepas bangun pagi esoknya.

Jika dia dikurniakan umur lagi, persiapan itu untuk mengulangi keperluan bersugi dan berwuduk sebagai sunnah Nabi s.a.w.

Sebelum meletakkan kepala atas bantal untuk tidur, hendaklah dia menaruh azam dalam hati dengan niat untuk bangun menunaikan ibadat solat tahajud dan witir juga ibadah selainnya.

Kalau tidur berniat begini akan dipermudah oleh Allah SWT untuk bangun pada hujung malam. Ini kerana tidur dengan hasrat untuk melakukan ibadah sebagaimana kelazimannya, tidurnya tidaklah tidur mati tetapi sentiasa teringat-ingat akan niatnya.

Adab tidur seterusnya ialah bagi mereka yang sepatutnya ada wasiat lantaran berhutang, maka kewajiban mereka ialah menyediakan surat wasiat.

Kewajiban orang berhutang ialah berwasiat kepada keluarganya, supaya tanggungjawab itu dipikul keluarganya jika dia meninggal dunia.

Jika orang yang berhutang itu mati menyebabkan rohnya terseksa, tidak dapat ke mana-mana dan tidak dapat menikmati fadilat syahid. Hutang yang belum dilunaskan jadi penghalang menikmati segala fadilat itu.

Orang yang mempunyai keyakinan mengenai bahaya hutang yang belum dijelaskan, wajib baginya berwasiat kerana seseorang itu tidak selamat daripada diambil nyawanya oleh Tuhan semasa tidur.

Hendaklah sedar bahawa seseorang ketika tidur mempunyai peluang lebih luas untuk mati, berbanding peluang untuk terus hidup.

Ini kerana apabila seseorang tidur rohnya akan beredar meninggalkan jasad, meskipun jantung dan nadi bergerak darah terus mengalir dan nafas keluar masuk.

Hal tersebut terserah sepenuhnya kepada kudrat Allah SWT. Justeru dalam keadaan tidak sedar kerana roh naik ke atas seperti benar-benar telah mati.

b seterusnya apabila bersiap untuk tidur, seseorang itu bertaubat daripada semua dosa, dan tidur dalam keadaan hati suci bersih dengan semua orang Islam. Tiada hasrat di hati hendak menganiaya orang apabila terjaga esok.

Dengan adab itu dunia akan aman daripada segala kemungkaran dan penyelewengan juga keburukan. Jika seseorang tidak menghormati janji sendiri yang dibuat sebelum tidur, lalu bagaimanakah orang lain akan menghormati dirinya. - lanh _


sumber



Friday, May 22, 2009

TTIIDAAKKK!!!......Ir Nizar..

salam sejahtera semua.. aper kabar... salam sedih dari aku kepada rakan-rakan seperjuangan di PERAK... aku baru dapat berita yag menyedihkan... DS Ir Nizar kalah dalam court lawan zambry... aduh... aper ler nk jadi dengan mahkamah negara kita ni... dh ler tangguhkan keputusan sehari... hahaha.... sedih aku dengar berita ni... huhuhu... aper leh buat.... dh xder rezeki Nizar nak memerintah....hhhmmm aper pun aku nk ingtkan supaya sentiasa berjuang x kira kalah atau menang.. kalau menang ianya satu rahmat dan kalau kalah lak.. ianya satu ujian dari ALLAH yang ESA.... TAKBIRRR!!!

aku bukan nak berpolitik sangat... tapi baru berjinak2... hehe... kes di perak ni special skit.. aku yang x taw pasal undang2 pun bile bace... aku paham aper maksudyer... hhmm... 2 ler... pelik-pelik.... xper... aku dengar klau kalah kes ni akan di bawa ke antarabangsa.. di bawa dalam persidangan ahli-ahli parlimen negara komenwel kot... rasenyer ler.. hehehe... lagi pun peguam Nizar kate akan buat rayuan di mahkamah tertinggi negara iaitu mahkamah perseketuan..... jgn mengaku kalah... hehhee

aku kecewa dengar keputusan ini... walaupun aku dh boleh agak aper yg akan berlaku... semuanya hanya mainan.... hahaha.... emosinya aku hari ini.... ntahler.. dari semalam aku emosi berlebihan skit.. hehe... x taw kenapa..:bllg


Sunday, May 17, 2009

GURU..... sebatang lilin...


salam sejahtera semua..... apa kabar.. dh lama aku x jenguk blog aku ni... update lg ler... huhu... sekarang musim cuti... jadi.. aku duduk gumah je ler.. wat kejer yang boleh mendatangkan duit... hahahaha... musim cutilah musim yang borink bg aku.. x taw nak wat bende... kejer yeler sekarang... tp duit x dapat lagi..hehe.. ni pun aku ngah download prison break... klau x.. x datang ler aku kt cc ni...

tapi sebelum 2.. aku nak ucapkan SELAMAT HARI GURU kepada semua guru2 yang berada di dalam di atas muka bumi ni.. hehe... x kisahlah di iktiraf o x... janji guru yang mengajar anak2 muridnya dengan penuh keikhlasan dan dengan semangat profesion keguruan... (x termasuk guru yang mengajo wat dosa).... aku ucapkan semoga guru2 bersemanagat meneruskan perjuanagn mendidik anak bangsa mengenal erti sebenar dunia yang nyata ini....

setinggi-tinggi penghargaan kepada guru2 ku yang mengajo ku dari sekolah tadika sehingga sekarang... hanya ALLAH yang bolah membalas jasa baik anda....

TERIMA KASIH GURU2 KU....

PASTI DARUL ISLAM.....

S.K. BUKIT BERUANG......

S.K. SRI PERANI......

S.M.K. TUN HABAB.....

S.M.T. MELAKA TENGAH.....

UTHM......


hehhe..... huh... aper nak tulis eh.... tadi kat gumah... bnayk lak idea nak tulis.. tibe kt cc lak.. x taw nak tulis aper... kene makan ginkgo gigola kot... hahahaha... sekarang ni mcm2 cite... psl virus la... itu lah.. ini lah....(YA ALLAH.. HINDARILAH AKU DARI PENYAKIT2 INI).... daa....

Thursday, April 30, 2009

MErdekAA!!!!! hHAHAHA....


HoooRReeee... aku dh merdeka sem ni...huhu...terasa ringn kepala aku skrg... xder nk pkr2 lg study(pkir bende lain lak)...emt..com..digit..control... aarrgghhhh... semua nye ni mmbuatkn kple ku pusing(bukan penin)haha..... otk ni ken rhat gak kn? hehe... bln 7 nnti kite gune blik otak ni.. bg dia rehat skit... mcm cpu ar... hahaha...



nk download cite chuck tp intrnet mcm slow jer... pnat aku nk mnunggu... biler lah tngk ni.....huhuhu...bile dh x kene study ni... bosan la pulak.. xtaw nk wat aper... nmpknyer lps ni.. aku update blog ni seminggu sekali je ler... kt gumah xder tenet.. ayh aku xnak msukkn walaupun kejer TELEKOM..TM.... haha..kedekot btul TM.. bg ar intrnet free pd staff dia..(nnti gamai lak nk masuk TM)....hehehhee...klau dia bg.. huhu.. aku lah org yg teramat gembiraaa.... hahhaa... sbb kejer aku mmg dduk dpn laptop 24 jam... hahhaa....



mlm ni ader mkn2 ngan mmber2 kelas.. jom ar join... hehhee.. bakar aym ker?? aku xnak bakau tp nk mkn jer... hehe.. pent ar nk bkau aym.... org yg bakau x dpt mkn biasenyer... tp klau aku yg bkau... aku yg pling bnyk mkn...hahhaaa.... abis lar aym 2 mlm ni aku kejer kn... hehhee...

aku tersangt boring sekarang.... xtaw nk wat aper... nk msg xder org... nak ym mcm semua dh kenal...hahha..(padahal dlm ym de bdk2 kelas jer)...gtalk pun same gak... (the best sekarang sbb riingan dr ym)... nk jalan2??? lesen aku renew lg.. nk nk msuk 1 buln... bru aku pg tnyer td.. pjbat pos kate... jpj x bg lg kertas lesen.. huh... klau mcm ni.. x balik la aku ke kg minggu ni... ishh... tunggu pkl 5 nntii... aku nk main mafia... hahaha.. n aku ngah tunngu clien nk format laptop...(DUUiiiiiiT lg..)..... aku suke duit... hahhaa.....:bllg