Saturday, May 30, 2009

ilmu baru!!


salam semua.. salam sejahtera.. dah lame aku tidak tulis dalam blog aku ni.. hehhe... almaklumler cuti masih panjang lagi.. penat bekerja... hahhaa... artikel Kewajiban berwasiat, bertaubat sebelum tidur, aku dh pindahkan ke blog anakbelalang... saper2 nak bace.. pagiler kat citu... aku silap post ari 2... hehe.. ingatkan semalam aku nak gune internet.. tapi kenderaan ku digunakan oleh kkak aku pergi program di sekolah... haha.. mentang2 cikgu gstt.. kejer banyak ar... aku je yang x dpat.. hehe...

arini aku nak kongsi ilmu sikit... saper nak taw????.... ilmu yang aku dapat dari kuliah malam jumaat kelmarin... ilmu ni berkenaan dengan solat... kite di wajibkan solat walau apa cara sekali pun walaupun kene telanjang...(ilmu xleh malu2..hehhe...) betul x? kalau salah bagitaw aku... keadaan nyer apabila pakaian kite kene najis dan kite xder air nak basuh najis tersebut (seperti dalam penjara), jadi.. kite kene solat tanpa berpakaian kerana solat itu satu tuntutan... dan solat tersebut tidak payah nak ganti2 lagi... kite x boleh solat dengan pakaian yang ader najis... dan kite xleh gak tinggalkan solat walaupun dalam penjara... hhuhuhu... macam mner?? ader paham???

sesi kedua lak... ustaz terangkan kelebihan majlis ilmu atau majlis zikir... majlis ilmu adalah majlis yang mner ader menyebut berkenaan Al-Quran, Rasulullah, hadis dan ilmu Islam yang lain... saper2 yang menghadiri majlis ni akan dapat pahala yang besar dr Allah.. walaupun seseorang itu baru buat kejahatan o maksiat.. lalu dia menghadiri majlis ilmu... dia pun akan dapat ganjaran yang sama... hhmm.. kat cni kite bleh tengak betapa besarnya ganjaran orang yang pergi ke majlis ilmu... hehhee... aku agak malas.. kat kamgpung je rajin... hahhaha..

huhu.. itu je kot yang aku nak tulis minggu ni... x taw nak tulis aper lagi.. kalau ader idea aku sambung.. semoga kite dapat manfaat dari aper yang aku tulis ni.. sekian.. wallua'lam...:bllg2 comments: