Thursday, December 24, 2009

Kuliah..~...anak Tuhan dan Demokrasi....~salam semua... aper kabar.. alhamdulillah... kita bertemu lagi di ruang maya ini... aku harap semua berada dalam sihap sejahtera.. seperti biase.. kamis malam jumaat bnayk perkara yang dibualkan di surau... malam ini di surau... soalan agak panas di ajukan kepada ustaz... bukan soaln politik.. bukan soalan fekah.. tapi soalan mengenai kerdhaan kite terhadap sistem manusia.. ader orang kate masaalah itu sensitif... betul ker???? aper yang sensitifnyer??? salah ker??

hari ni aku dapat bersama dari awal kuliah... kitab pertama mengenai tafsir Al-Quran... ustaz menerang kan berkenaan anak Tuhan.... sebagaimana yang terjadi pd uzair, Nabi Isa dan selain nyer... kesimpulannyer yang aku dapat dr peneranagn tersebut... Allah adalah Esa iaitu tunggal... tidak beranak dan tidak diperanakkan... bukti nyer Allah dah terang kan dalam surah Al-Ikhlas.. same2 kite rujuk tafsir tersebut... hehe.. Allah x same dengan makhluknyer... kalau ader anak Tuhan.. itu bermakna kite dah same kan dengan Tuhan dengan manusia.. ianya adalah salah lagi menyesatkan... ustaz juga menceritakan bagaimana mubaligh kristian sekarg sanggup meredah hutan untuk mendakyahkan orang2 di pedalaman.... oleh itu.. semua orang Islam mesti lah bersemangat dengan berdakwah kepada mereka juga... berdakwah kepada yang orang Islam yang mengamalkan setengah sahaja ajaran Islam dan juga yang belum memeluk agama Islam....

kitab kedua mempunyai bahasa yang hebat... komunisme, sosiolisme, demokrasi dan sebagai nya adalah yang di sebut di dalam kitab ini.. ustaz menekan kan bahawa semua sistem manusia ini bukan ajaran Islam yang sebenar termasuklah demokrasi yang di gunakan di negara kita ini... kite boleh mengikut acuan demokrasi tetapi tidak boleh meredhainya... ini kerana sistem sebenar yang di redhai Allah adalah sistem Islam itu sendiri... adakah sistem Islam itu akan tertegak di bumi Malaysia ini???? adakah anda tahu berkenaan dengan sistem Islam??? mengapakah kita mengikut hukum ciptaan manusia tapi tidak ikut hukum ciptaan Allah??? adakah manusia di bumi Malaysia ini semuanya jahil??? tidak tahu hukum Allah... ada yang berkata...... "tidak cukupkah solat, puasa, haji, zakat dan sbgainyer??? kite bukan nabi nak buat sistem Islam"..... boleh kah berbicara sebegitu??? boleh kah kite menunaikan sebahagian sahaja dr ajaran Islam?? yang selebihnya kite buang tanpa di hayati.... dimanakah kite sekarang???? hanya melakukan setengah atau bercita2 untuk melakukan seluruhnya...???

banyak persoalan yang aku ajukan.... mari kite same2 berfikir.. dan mencari jawapannyer... setiap persoaln mesti ada jwapannyer kecuali alam ghaib...... semoga Allah memudahkan urusan kite... Wallahua'lam.. sekian:bllgNo comments:

Post a Comment